Jak wybrać tort weselny?

Tort weselny to jeden z najważniejszych elementów całego przyjęcia. Jest nie tylko poczęstunkiem dla gości, ale wręcz tradycją i atrakcją, często punktem kulminacyjnym polskich oczepin, na który czekają wszyscy goście. Zwyczaj podawania tortu oraz wspólne krojenie go przez parę młodą wiąże się także z zapowiedzią przyszłego, słodkiego życia. Jak się więc okazuje wybór tortu weselnego to spore wyzwanie!

Czy będąc na jakimś przyjęciu, czy rodzinnej imprezie, nie spotkaliście się przypadkiem ze stwierdzeniem – poczekamy jeszcze na tort i potem będziemy się zbierać? Tort to niewątpliwie „must have” na weselu – nie znamy pary, która odważyłaby się na odrzucenie tej tradycji. Presja jest więc spora. Oto najważniejsze rzeczy, jakie powinniście wiedzieć o zamawianiu tortu weselnego oraz praktyczne wskazówki, jak przygotować się do wizyty w cukierni.

Tort zamawiamy z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem

Albo jeszcze większym. Zależy od wybranej przez Was cukierni. O ile problemem nie jest dla nich przygotowanie tortu, o którym dowiedzą się na miesiąc przed weselem, to może okazać się, że nie będą mieli go na czym podać. Cukiernie mają zazwyczaj ograniczoną ilość stelaży czy pater na tort, a to od niego zależy, jaki Wasz tort będzie miał kształt.

Rodzaje tortów

Torty generalnie dzielimy na trzy rodzaje. Tort angielski — złożony z co najmniej dwóch, nałożonych na siebie „pięter”. Tort na stelażu – składa się z kilku (w zależności od ilości gości) niezależnych tortów, które ustawione są na stelażu. Tort amerykański — duży, prostokątny tort, na którego wierzchu w jednym z rogów można umieścić (lub nie) kolejny, mniejszy tort, np. w kształcie serca.

Jaki tort wybrać

O ile smak zależy przede wszystkim od naszych gustów, to najbardziej istotne przy wyborze tortu weselnego jest to, jaki będzie miał rodzaj wypełniania. Jeżeli marzy nam się tort w stylu angielskim, złożony z kilku pięter, musimy ograniczyć się wyboru ciasta przekładanego kremem maślanym. Natomiast zwolennicy tortów na bazie bitej śmietany, które są dużo mniej stabilne ze względu na wykorzystanie zbyt delikatnego wypełniania, do wyboru mają tort na stelażu lub tort amerykański. Tort w stylu angielskim na bazie bitej śmietany mógłby po prostu się zapaść.

Tort na stelażu, źródło: pinterest.com, niestety nie udało mi się znaleźć ładnego tortu na stelażu w polskich cukierniach, może ktoś podrzuci nam jakąś inspirację?

Odpowiedni smak

Cukiernie oferują szeroki wybór smaków tortów, zarówno tych na bazie masła, jak i śmietany. Jedną z opcji jest także przygotowanie każdego z pięter w innym smaku. O ile smak jest kwestią  indywidualną i raczej nie uda nam się trafić w gusta wszystkich gości weselnych, warto przetestować kilka rodzajów tortów w danej cukierni i wybrać ten, który naszym zdaniem będzie odpowiedni. Można zdecydować się także na wypełnienie każdego z pięter innym smakim. Ale ma to tylko sens wtedy, kiedy goście będą mieli możliwość wyboru smaku.

Piękna dekoracja

Tort zazwyczaj dobieramy zgodnie z motywem czy kolorem przewodnim. W ostatnim sezonie niepodzielnie królowały tzw. naked cake, torty z falbankami dekorowane kwiatami czy torty z różnokolorowymi piętrami, oddającymi motyw przyjęcia. W przypadku dekoracji kwiatami należy ustalić z florystą, jakie kwiaty można wykorzystać – niektóre mogą być szkodliwe, a niektóre po prostu szybko zwiędną. Jeżeli natomiast decydujemy się na tort z piętrami np. w kolorze granatowym, złotym czy czerwonym – pamiętajmy, że kolory powstają przy użyciu barwnika spożywczego, który będzie farbował podczas jedzenia.

Tort angielski, zdobiony piwoniami, źródło: pl.pinterest.com/source/art.sarzynski.com.pl
Tort angielski, „Naked cake”, źródło: pl.pinterest.com/source/art.sarzynski.com.pl

Cena i wielkość

Jeżeli chodzi o ceny tortów, to są one uzależnione od jego wagi, dekoracji oraz rodzaju wypełnienia. Generalnie torty na bazie bitej śmietany są tańsze (ich waga jest lżejsza) i zaczynają się od kwoty 40 – 50 zł za kilogram. W przypadku tortów z kremem maślanym kilogram kosztuje od ok. 60 zł, a cena jest uzależniona od rodzaju zdobień i poziomu ich skomplikowania. Wielkość tortu przeliczana jest na liczbę porcji – zazwyczaj przyjmuje się jeden kilogram na 10 osób.

Jak przygotować się do wizyty w cukierni?

  1. Zapytajcie cukiernika o jego portfolio i przejrzycie tory, które przygotował – czy spełniają Wasze wymagania wizualne?
  2. Poproście o przygotowanie kilku rodzajów i smaków tortów do degustacji.
  3. Ustalcie, czy cukiernia bez problemu dowiezie tort na miejsce wesela i kiedy to zrobi – czy w dniu wesela, czy może dzień wcześniej? Czy będzie to się wiązało z dodatkowymi opłatami?
  4. Wasze ustalenia zapiszczcie na piśmie np. w formie zamówienia. Powinno ono zawierać kształt tortu, ilość poziomów, wybrane smaki, zakładaną wagę (obliczaną na daną liczbę osób) i termin dostarczenia. Jeżeli dekoracja tortu jest Waszym pomysłem, dołączcie jej zdjęcie lub opis. Pozwoli to uniknąć ewentualnych nieporozumień.
  5. Jeżeli Wasz tort jest dekorowany kwiatami, ustalcie, czy dekorację będzie wykonywała cukiernia, czy Wasza florystka. Niektóre cukiernie dowożą torty do wskazanych przez Was osób, które je udekorują, a niektóre nie.
3 comments Add yours
  1. Tort to byla jedyna oczywista rzecz jaka chce i sila by mnie nie zmusil do zmiany decyzji 🙂 czyli mial byc klasycznie bialy, pietrowy z mocnym akcentem kwiatowym – w tym przypadku wybrala, czerwone marcepanowe roze 😉 maz wybieral smak, a cukiernia zrobila wszystko na tip top a ja bylam mega zadowolona 🙂

    1. A gdzie zamawiałaś tort? My już wybraliśmy, ale cały czas mam wątpliwości, że nie będzie taki ładny, jak chce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *