Słodki stolik – hit czy kit?

Słodkie stoliki to prawdziwy weselny hit – nic dziwnego prezentują się genialnie, można na nich wyeksponować kolor czy motyw przewodni imprezy – jednym słowem bajka. Czy warto więc zamówić słodki stolik na swoje wesele i na co zwrócić uwagę przy jego wyborze, aby atrakcja nie okazała się zbędnym wydatkiem. 

Słodki stolik – na co zwrócić uwagę

Przede wszystkim trzeba się zastanowić, jak bardzo zależy nam na takiej atrakcji. Słodki stolik jest widowiskową ozdobą przyjęcia, oczywiście pod warunkiem, że jest profesjonalnie wykonany. Przy jego przygotowaniu można pobawić się w DIY lub skorzystać z oferty cukierni lub lokalnych firm, które specjalizują się w atrakcjach weselnych. Tak czy siak – jest to kolejny koszt  – od kilkuset do nawet 2,500 –  3 000 zł – do weselnego budżetu.

Niby jemy oczami, ale…

Ale tylko do pierwszego „gryza”. Organizując gościom atrakcje w postaci słodkiego stolika trzeba zwrócić uwagę nie tylko na to, jak on się prezentuje, ale także jak smakuje! Nawet najpiękniejsze muffinki ze starannie, ręcznie wyrzeźbionymi inicjałami pary młodej, mogą być niezjadliwe. To samo dotyczy cukierków. Jeżeli na przyjęciu nie będzie licznej gromadki kilkulatków, kolorowe landrynki, lizaki i pianki mogą przegrać w starciu z ogromem dobrego jedzenia i alkoholu.

 

źródło: www.slodki-stol.pl

Pieczenie i wypiekanie czyli DIY

Jeżeli w głowie masz setki przepisów, a tort robisz z zamkniętymi oczami, samemu można spróbować przygotować słodkości dla gości. Najważniejsze, aby dobrze to zaplanować i absolutnie nie zostawiać tego na wieczór czy poranek przed ślubem. W tym czasie, przy setce niespodziewanych telefonów i rzeczy do załatwienia, samodzielnie pieczenie może stać się koszmarem.

Znajoma znajomej VS zamówienie w cukierni

W internecie można znaleźć mnóstwo firm i cukierni, które zajmują się przygotowaniem słodkich stołów czy inaczej candy barów. Oczywiście wszystko zależy od budżetu – taka usługa może kosztować nawet do kilku tysięcy złotych, co przy napiętym weselnym budżecie może stanowić nie lada wydatek. Jeżeli zdecydujecie się na taką usługę, koniecznie ustalcie z firmą cateringową, co, w jakich naczyniach i w jakich ilościach, znajdzie się na Waszym stole. Inną opcją jest również wstawienie słodkości przygotowanych przez znajomą lub polecaną osobę – wtedy na pewno będzie to niższy koszt. O słodki stolik dobrze zapytać również managera sali bankietowej, w której odbywa się przyjęcie. Niektóre z nich oferują taką możliwość, jako dodatkową usługę.

W przypadku kiedy ciasta są w cenie talerzyka, można też samodzielnie dokupić kilka fajnych ciasteczek lub słodyczy i poprosić, aby obsługa zamiast wystawiać ciasto na stołach, przygotowała dla nich specjalne miejsce przy bufecie kawowym.

Pamiętajcie, że niektóre lokale – w szczególności hotele – wymagaj przedstawienia faktury za  jedzenie, które serwują swoim gościom, a które dodatkowo wnosicie do restauracji.

 

źródło: http://cupcakelove.pl/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *