Żywność ekologiczna to taka, którą uzyskuje się w gospodarstwach ekologicznych, bez użycia sztucznych nawozów czy pestycydów. Nie zawiera ona konserwantów, emulgatorów i barwników, a więc z założenia jest ona dla nas dużo zdrowsza, niż żywność tradycyjna. Ale czy aby na pewno warto ją kupować?
Żywność ekologiczna wady i zalety
Zalety żywności ekologicznej:
-walory zdrowotne,
-dużo składników mineralnych oraz witamin,
-hoduje się je w warunkach, które są przyjazne środowisku naturalnego,
-nie zawiera ona metali ciężkich oraz azotanów,
-wiele osób twierdzi, że smakuje ona dużo lepiej, niż zwykła żywność,
-łatwość w przechowywaniu.
Wady żywności ekologicznej:
-ich cena w Polsce jest wyższa, niż cena tradycyjnej żywności,
-produkty te nie są dostępne we wszystkich sklepach, chociaż obecnie zaczyna się to zmieniać; można dostać ją w specjalnych sklepach ekologicznych oraz bezpośrednio na gospodarstwach,
-produkty hodowane w ten sposób nie wyglądają tak zachęcająco jak te, do których dodaje się konserwanty i pestycydy, które mają ogromny wpływ na wygląd produktów.