Jednym z najważniejszych elementów każdego wesela jest niezmiennie menu. Polskie wesela słyną z ilości specjałów i wielkiej ilości dań, które pojawiają się na stołach do późnych godzin nocnych. Niektóre obrosły już legendą i są nierozłącznie kojarzone z tradycyjnie polską imprezą weselną, jak na przykład barszcz z krokietem lub gulasz, który od dziesiątków lat pojawia się już po północy w menu. Jak wybrać najlepsze menu, żeby zadowolić wszystkie gusta?
Specjalne okoliczności – diety czy ślub w piątek dyspensa
Zanim zaczniemy układanie menu warto zebrać szereg informacji. Już podczas potwierdzania obecności gości, warto ich zapytać o wszelkie nietolerancje pokarmowe oraz diety wynikające z problemów zdrowotnych. Dla komfortu naszych gości trzeba je wziąć pod uwagę przy planowaniu jadłospisu. Ponadto mogą się zdarzyć inne okoliczności. Jeśli planujemy ślub w piątek dyspensa od księdza proboszcza na spożywanie pokarmów mięsnych może się okazać bardzo przydatna, zwłaszcza w przypadku głęboko religijnych członków rodzin. Warto zatem zadbać o to odpowiednio wcześniej.
Szef kuchni jako doświadczony specjalista
Nasz pomysł na potrawy weselne a zasady zbiorowego żywienia nie zawsze muszą iść w parze. Nie oszukujmy się – tego typu wydarzeń nie organizuje się zbyt często, więc nasze doświadczenie w tych sprawach jest stosunkowo niewielkie. Warto zatem w pewnym stopniu zaufać szefowi kuchni, a na pewno szczerze z nim porozmawiać. Może uda się stworzyć kompromis uwzględniający możliwości kuchni oraz nasze życzenia.
Dla osób, które nie do końca jeszcze wiedzą, na co się zdecydować, szefowie kuchni mają zazwyczaj gotowe menu, w skład którego wchodzą potrawy przygotowywane z powodzeniem już na wiele uroczystości. Warto zatem umówić się na kolację degustacyjną i sprawdzić, czy smak szefa kuchni nam odpowiada. Oczywiście istnieją możliwości wprowadzania do standardowego zestawu dań urozmaiceń i modyfikacji. Grunt to rozmawiać i artykułować swoje potrzeby.
Nietypowe i szalone pomysły kulinarne – ślub w piątek dyspensa
Jeśli chcielibyśmy, żeby na naszym weselu pojawiły się egzotyczne dania, które na co dzień nie goszczą na polskich stołach, koniecznie trzeba porozmawiać z szefem kuchni, czy będzie w stanie je dla nas przygotować. Weźmy też pod uwagę, żeby odpowiednio zbalansować dania nietypowe z tradycyjnymi. Nie każdy spośród naszych gości będzie otwarty na nowe doznania smakowe.
Zawsze można wprowadzić dodatkową atrakcję w postaci bufetu z nietypowymi daniami, regionalnymi specjałami. Coraz popularniejsze staje się również zamawianie drink barów na wesela. Dzięki temu goście otwarci na nowe pomysły mogą swobodnie eksperymentować, testując nowe smaki a tradycjonaliści bez przeszkód cieszą się dobrej jakości jedzeniem w znanych wariantach.
Wybieranie menu – czym się jeszcze kierować?
Trzeba jeszcze pamiętać o dopasowaniu menu do konkretnej pory roku. W okresie letnim powinno być ono zdecydowanie lżejsze i delikatne. Można postawić też na sporą ilość zimnych przekąsek. Jesienią lub w zimie znacznie lepsze będą bardziej konkretne ciepłe dnia.
Wybór odpowiedniego menu to wyzwanie, ale też piękna przygoda, dzięki której możemy dać naszym gościom pyszne posiłki, ale również pokazać swój charakter i upodobania. Bo przecież ten dzień należy właśnie do młodej pary.